Algemene Info

 

 

 

 

Geschiedenis van de Spaanse Waterhond

Rond de 10° en 11° eeuw na Christus werd er door Turkse handelaars actief handel gevoerd langs de kusten van de Middelandse Zee. De honden die door deze handelaars werden gebruikt als hulp en voor de bewaking van de boten zijn de voorouders van onze huidige Spaanse Waterhond of Perro de Agua Español. Hij stond toen bekend als ‘Turkenhond’.
In Spanje werd en wordt de Spaanse waterhond gebruikt als hulp van de vissers, om de netten uit het water te helpen trekken en vis op te duiken. Hij werd en wordt eveneens ingezet als herdershond bij geiten en varkens en als jachthond op voornamelijk waterwild.
In vergelijking met andere rassen is de rasstandaard pas vrij recent opgesteld. De Spaanse waterhond werd op de Wereldshow in Mexico in 1999 internationaal als ras erkend en behoort tot rasgroep 8 van de Retrievers, Spaniels en Waterhonden, Sectie 3: Waterhonden.

Verzorgingstips

DE VACHT :
De vacht van een Perro de Agua of Spaanse waterhond is makkelijk te onderhouden. Het is niet nodig om hem te kammen of te borstelen.
Vanaf de leeftijd van 4 maand moet de pup voor de eerste maal geschoren worden, dit om de puppy vacht kwijt te raken. De vacht groeit met ongeveer 1 cm per maand en wordt op één lengte geschoren of geknipt. De maximaal toegestane lengte van het haar voor tentoonstellingen is 15 cm en de minimale lengte is 3 cm.
Wanneer het haar van de Spaanse waterhond langer wordt en koorden (dreadlocks) vormt, moeten deze gescheurd worden. Dit scheuren moet gebeuren om te voorkomen dat er een soort viltlaag op de huid van de Spaanse waterhond zou ontstaan waardoor er geen lucht meer aan de huid kan komen. Als u een Spaanse waterhond met lange vacht (koorden) wenst, wen uw hond er dan van jongs af aan dat de vacht moet worden verzorgd.
Controleer de vacht regelmatig op vuil en takjes want hierdoor kunnen er gemakkelijk klitten ontstaan.
De haren van de Spaanse waterhond hebben een natuurlijke bescherming tegen vocht en is van een zodanige structuur dat het niet of nauwelijks water vasthoudt. Als u de Spaanse waterhond vaak met zeep wast, zal deze bescherming verdwijnen. Wenst u de Perro toch te wassen, doe dit dan wel steeds met een verdunde hondenschampoo (1/10).
Het moment waarop de hond geschoren wordt is niet belangrijk. Je moet er wel op letten dat een Spaanse waterhond die pas geschoren is, niet te lang aan de brandende zon is blootgesteld. Bij het scheren van de Spaanse waterhond mag je ook de haren tussen de voetzooltjes niet vergeten te knippen. Dit zeker in de winter, omdat er zich dan in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de gevoelige voetzooltjes.

DE OREN:
Doordat de vacht van de Spaanse waterhond doorgroeit, groeien de haren in de oren ook door. Hierdoor kunnen er haarproppen in de oren ontstaan waar vuil in kan blijven hangen. Deze warme omgeving is een ideale plek voor oormijt, waar de Spaanse waterhond gevoelig voor is. Om dit te voorkomen, is het nodig de haren in de oren om het half jaar uit te trekken. Dit kan door een dierenarts gedaan worden, maar dit kan ook gewoon thuis met een aderklem of een pincet. Als de haren verwijderd zijn, reinig je best de oren met een oorcleaner.

DE OGEN:
Ook aan de ogen van de Spaanse waterhond moet soms wat extra aandacht worden besteed. Door structuur die de vacht heeft, blijft traanvocht in de ooghoeken zitten. Door het indrogen van dit vocht, ontstaan harde restjes bij de ooghoeken. Dit verwijder je door met de duim(nagel) en wijsvinger dit restje vast te pakken en uit de vacht te trekken. Als dit regelmatig gebeurt, vindt de hond dit geen probleem.

HET GEBIT:
Normaal gesproken hoeft men niets aan het gebit van de hond te doen. Het af en toe geven van een stick is voldoende.
Wanneer de pup zijn puppygebit zal inwisselen voor een volwassen, blijvend gebit, dit vanaf 4 maanden, is het noodzakelijk dat de pup iets heeft waar hij zijn tanden in kan en mag zetten.
Het is heel belangrijk de hond van jongs af aan te oefenen om zijn gebit te tonen. Zowel bij de dierenarts als op show zal dit op prijs worden gesteld.
Met één hand houdt men de kop van de Spaanse waterhond vast, met de andere hand trekt men zijn lippen omhoog.  Let er wel op dat je de ogen van de hond niet afdekt, want dit wordt door de hond als zeer vervelend ervaren.

 

Ontwikkeling van de pup

De ontwikkeling van de Spaanse waterhond pup onderscheidt zich in 3 periodes :

  • De neonatale periode : van geboorte tot wanneer de oogjes open gaan, ongeveer rond de 14e  dag In deze periode zal de Spaanse waterhond pup alleen reageren op aanraking en in de richting van warmtebronnen kruipen. In deze periode is het belangrijk de moeder en haar pups apart te houden in een warme en rustige ruimte.
  • De overgangsperiode : van 14 tot 21 dagen. Deze periode begint met het open gaan van de oogjes en eindigt wanneer de Spaanse waterhond pup begint te horen, wanneer hij begint te reageren op geluiden. De Spaanse waterhond pups beginnen aan hun verkenningstocht, ze beginnen te spelen, hechten zich aan hun moeder en herkennen hun nestgenoten.
  • Socialisatieperiode : van 21 tot 90 dagen. In deze periode leren de Spaanse waterhond pups het sociale leven kennen. Ze beginnen stilaan te communiceren, ze leren ‘hond’ zijn. Ze leren de rangorde te begrijpen door het interpreteren van de terechtwijzingen van hun moeder, haar reuk- en houdingssignalen. In deze periode maken we gebruik van de neiging van de Spaanse waterhond pup tot het naderen van het onbekende om hem te laten wennen aan prikkels die hij later zal tegenkomen (stofzuiger, auto’s,…) We laten de Spaanse waterhond pup dit wel doen op zijn eigen ritme, in zijn eigen vertrouwde omgeving. Vanaf 5 weken beginnen de Spaanse waterhond pups te spelen. De moeder zal tijdens het spel ook grenzen stellen aan het gedrag van de Spaanse waterhond pups, zij roept hen ter orde.

Keuze van de pup

De Campbell tests geven in grote lijnen een beeld van het karakter van de Spaanse waterhond pup. We mogen deze tests wel niet als enige leidraad hanteren. We mogen niet vergeten dat veel aangeboren karaktertrekken, hoe sterk ook aanwezig, kunnen worden veranderd door een zorgvuldige behandeling van de Spaanse waterhond pup. Met de nodige aandacht zijn bepaalde karaktertrekken te versterken en weer andere af te zwakken.

Maar het allerbelangrijkste is dat je je Spaanse waterhond pup kiest met je gevoel.

 

De volledige tests kan je terugvinden via onderstaande link.

http://vriendenderblinden.be/wp-content/uploads/2012/10/Campbell-test1.pdf

Kennis maken met de nieuwe thuis

De verhuis naar de nieuwe baasjes is voor onze kleine Spaanse waterhond pup een zeer grote stap. Het is daarom zeer belangrijk dat hij deze aanpassing kan doen op zijn tempo.

 

Indien er reeds andere huisdieren aanwezig zijn, is het ook belangrijk dat onze Spaanse waterhond  pup een toevlucht heeft in een veilige zone. Zorg voor een bench en plaats deze bench in een hoek van de kamer en leg er iets boven op. Pas van wanneer hij zich hier zeer veilig voelt kan de kleine Spaanse waterhond pup vanuit zijn comfort zone kennis maken met zijn huisgenoot. Indien je merkt dat ze speels met elkaar beginnen omgaan, kan je de bench open zetten en laat ze maar snuffelen aan elkaar. Zorg er wel steeds voor dat de kleine pup een vluchtweg heeft.

Zorg er ook voor dat ze beiden een eet- en drinkbak hebben.

 

Ook indien er geen andere huisdieren aanwezig zijn, is een bench zeer belangrijk. Dit is voor onze Spaanse waterhond pup een plaats om tot rust te komen. Lok de pup in de bench en geef hem een beloning en dit samen met een commando, vb. plaats. Laat de bench open. Herhaal dit regelmatig en snel zal onze Spaanse waterhond pup doorhebben dat dit een leuke plaats is. Uiteraard is de bench ook een ideale slaapplaats voor de pup of wanneer je weg moet. In dit geval kan je de bench dicht doen.

 

Wanneer er kinderen zijn (vooral kleine kinderen), zijn er toch ook een aantal zaken waar we willen op wijzen. Honden zijn voor kinderen zeer belangrijk op het vlak van affectie en emotionele ondersteuning maar veiligheid komt toch op de eerste plaats. De meeste ongevallen gebeuren op momenten met gebrek aan actieve supervisie van de ouders. Jonge kinderen kijken niet naar of herkennen de lichaamstaal van de hond niet.

We verwijzen hiervoor zeer graag naar de website van De Blauwe Hond.

 

http://www.thebluedog.org/nl

Opvoeding van je Spaanse waterhond pup

De Spaanse waterhond is zeer snel van begrip en daardoor makkelijk op te voeden. Ze zijn zeer sociaal en passen zich gemakkelijk aan. De Spaanse waterhond is een vriendelijke hond, die zeer gesteld is op het eigen gezin en alles wat daarbij hoort. Spaanse waterhonden zijn zeer speelse honden, en zijn zeker geen dominante honden. Er is weinig tot geen dominantie verschil tussen reuen en teven. Als men maar één hond heeft, hoeft men geen dominantieproblemen te verwachten, dit geldt zowel voor reuen als teven.

Er zijn wel enkele basisregels die je kunnen helpen bij het opvoeden van de Spaanse waterhond om zo nog meer plezier te beleven aan jouw Perro de Agua.

Zindelijk maken: Zoals bij elke hond heeft ook de pup van een Spaanse waterhond een aangeboren nestzindelijkheid. Tot vier weken oud eet de teef de ontlasting op, vanaf vier weken leeftijd bevuilt de pup zijn slaapplaats niet graag en doet zijn behoefte steeds in een bepaalde hoek van het nest. Die aangeboren nestzindelijkheid moet je gebruiken om snel een zindelijke hond te krijgen. De training moet beginnen zodra je met de pup thuis komt. Doe je dat niet, dan zal het proces langer duren. Rond de leeftijd van acht weken ontwikkelt een pup ook een “ondergrondvoorkeur”: hij zal een bepaalde ondergrond kiezen, als hij die keuze heeft uiteraard, en een vaste plek om zijn behoefte te doen.

  • Neem de pup vaak mee naar buiten: voor en na elke maaltijd, meteen als hij wakker wordt of als hij begint rond te snuffelen in huis.
  • Kies een vaste plek buiten of als je op een appartement woont eventueel een vaste plek in huis voorzien van een laag kranten. Eens de pup getraind is, is het toch het beste de hond zoveel mogelijk buiten te laten voor zijn behoeften, dit uit hygiënisch oogpunt.
  • Ga mee tot aan de gekozen plek. Blijf niet in de deuropening staan in de hoop dat de pup zichzelf uitlaat. De pup zal dan vaak niets doen omdat hij snel terugloopt om jou te komen zoeken, zonder aan zijn plasje of kakje te denken.
  • Kies eventueel een commando dat je steeds geeft wanneer je wenst dat je pup zijn behoeftes doet (“plasje doen”, “snuffeltje doen”, …). Je hondje zal snel het commando met de actie associëren.
  • Beloon altijd als hij het goed gedaan heeft, met je stem, een knuffel en eventueel met een snoepje.
  • Een ongelukje: zie je het niet gebeuren: ruim gewoon op en schenk er verder geen aandacht aan. Zie je het gebeuren: zeg dan “foei”of “nee” met luide stem, neem de pup op en neem hem mee naar zijn gekozen “toiletplaats”. Straf niet of brul niet tegen je pup bij een ongelukje. Hij zal angstig en onzeker worden, waardoor er meer ongelukjes zullen gebeuren en waardoor hij zijn vertrouwen in jou als baasje zal verliezen. Haal zeker niet de neus van je hond door een plasje of drolletje. Dit heeft niet het minste positieve effect, integendeel!

Deemoedsplasjes : Het kan gebeuren dat je pup of jonge hond plast wanneer je thuis komt of wanneer er bezoek komt. In de wolven- en hondenwereld is het normaal dat pups een plasje doen bij het begroeten van hoger geplaatste soortgenoten. Het is dus eigenlijk een actieve uiting van erkenning van jou als baas. Straffen is geen oplossing, integendeel, de pup wordt nog onderdaniger en ook angstig en zal nog vaker plassen! Negeer dit gedrag. Doe bij thuiskomst alsof de pup niet bestaat, negeer zijn begroeting. Vraag aan je bezoek hetzelfde te doen. Pas wanneer de pup volledig rustig geworden is, haal je hem aan. Binnen enkele dagen ben je van deze plasjes verlost.

Consequent zijn: Spaanse waterhonden kunnen niet omgaan met “soms mag het wel, soms mag het niet”. Dus als u uw nette kleren aan heeft en de hond mag niet springen, terwijl u het wel toestaat als u in jeans bent, dan brengt u de hond in de war. Als u uw hond af en toe iets te eten geeft als u zelf aan het eten bent, kunt u uw hond niet afleren te bedelen. Blijf dus bij de regels die u uw hond aangeleerd heeft of hij raakt echt wel in de war.

Zorg voor socialiseren: Vanaf het moment dat u een pup in huis neemt, begin dan met het socialisatieproces.Kom zoveel mogelijk buiten met uw Spaanse waterhond, laat hem wennen aan andere mensen, andere situaties. Het is belangrijk dat hij zich prettig voelt in deze situaties.

Beloon op het juiste moment: Zorg ervoor dat u nooit het verkeerde gedrag beloont. Timing is zeer belangrijk. Als u uw hond “af” aan het leren bent, zeker in het begin en hij wordt per ongeluk beloont bij het opstaan, in plaats van het liggen, dan associeert jouw hond op dat moment dus “af”, met “kom”.

Bestraf op het juiste moment: Ook bij bestraffen is timing essentieel. Bestraf uw hond op het moment dat hij de fout begaat, anders begrijpt hij niet meer wat hij fout deed.

Keur ongewenst gedrag niet goed: Als uw hond telkens springt als u binnen komt en u wilt dit niet hebben, ga er dan vb. niet onmiddellijk mee buiten. Voor het springen krijgt hij namelijk iets wat fijn is, dus de hond denkt dat het goed is. Wacht tot je hond rustig is en bij voorkeur zit, vóór u de hond positieve aandacht geeft. Of dit nu eten is of uitlaten.

Af en toe uit de hand laten eten: Een manier om ervoor te zorgen dat uw hond onthoudt dat u de controle heeft over het eten, en om ervoor te zorgen dat er zich geen voedsel agressie ontwikkelt, is het af en toe uit de hand voeren goed. Het is tevens een leuke manier om tijd te besteden met uw hond.

Commando’s zijn voor jouw hond slechts klanken: We weten allemaal dat honden geen Nederlands verstaan, maar soms vergeten we dit als we willen dat een hond moet luisteren. Elke opdracht die we van de hond verwachten is voor de hond slechts een reeks van geluiden om hem heen. Zorg er dus voor dat de commando’s voor hem te onderscheiden zijn. Werk met korte, duidelijke commando’s zoals af, zit, lig, foei, …

Voedingstips

Geef zeker geen melk of melkproducten : je puppy ziet er misschien beetje hulpeloos uit en je zou kunnen denken dat een kommetje melk wat troost kan brengen. Zeker niet doen. Puppies krijgen hiervan diarree. Hij krijgt nu al enkele weken ‘vast’ voer, melk is niet nodig.

Geef geen beenderen van gevogelte, konijn of varkenskotelet : het bot is te klein en splintert gemakkelijk. Kleine stukken worden in zijn geheel ingeslikt wat zou kunnen zorgen voor darmverstopping. Splinters zijn nog gevaarlijker. De scherpe punten kunnen tijdens de darmbeweging doorheen de darmwand prikken. Dit heeft lekkage van de darminhoud met buikvliesontsteking tot gevolg.

Wat wel veilig is, is een koe- of kalfsschenkel. Zo’n bot is goed om de tanden op een natuurlijke manier te reinigen en geeft een harde stoelgang. Dit is goed voor het ledigen van de anaalklieren.

Geef geen rauw varkensvlees : dit kan het virus van Aujeszky bevatten. Dit is totaal ongevaarlijk voor de mens maar zeer gevaarlijk voor de hond. Eens besmet verloopt de infectie altijd dodelijk. De symptomen lijken op rabiës, daarom wordt de ziekte van Aujeszky ook pseudorabiës of pseudorazernij genoemd. Er kan helaas medicamenteus niets tegen gedaan worden, daarom dus zeker voorkomen. Wil je toch varkensvlees geven, zorg er dan voor het dit 100% doorgekookt is, dit om het virus te vernietigen.

Geef nooit chocolade aan je hond : in chocolade is cacaoboter verwerkt en cacaoboter bevat theobromine. In kleine hoeveelheden zet dit stofje de nieren aan tot extra productie van urine. In grotere hoeveelheden kan het verlammend werken op de hartspier. De hond is zo gevoelig voor theobromine dat deze grotere hoeveelheden snel zijn bereikt.

Geef je volwassen hond tweemaal per dag eten : twee kleinere maaltijden worden veel beter verteerd. Eén grote maaltijd veroorzaakt vaak het uitbraken van de ganse maaltijd of braken tussendoor omdat verteringssappen actief zijn zonder dat er voedsel aanwezig is in het maagdarmkanaal.

Zorg er ook voor dat er voor je hond steeds vers drinkwater staat.

Voor de voeding van je pup raden wij de Opti Life Puppy Medium van Versele Laga aan.

Best is om de helft van de hoeveelheid wat te laten opwellen in warm water en dit te mengen met de andere helft harde brokjes en zo stilaan over te gaan tot alleen maar harde brokjes.

We geven je hier graag een schema :

Van 1 tot 3 maand :± 230 gr/dag verdeeld over 4 maaltijden.

Van 3 tot 5 maand :± 270 gr/dag verdeeld over 3 maaltijden

Van 5 tot 9 maand :± 300 gr/dag verdeeld over 2 maaltijden

Optimaal is om een volwassen hond 2 x per dag te voederen.

Op de leeftijd van 9 maand schakelen wij over op Opti Life Adult Skin Care Medium (250-290 gr).

De overschakeling van puppy voeding naar volwassen voeding doet u best geleidelijk aan. Je vermijdt best een bruuske ommekeer in het voedingspatroon van je hond. Je kan dit doen door wekelijks telkens één kwart van de puppyvoeding te vervangen met volwassen voeding. Als je merkt dat dit vlot verloopt, kan je de overgang versnellen. Anderzijds, als maagproblemen zich voordoen, of als je hond tegenzin ontwikkelt, neem je best een stapje terug.

Vaccinaties 

Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een welbepaalde ziekteverwekker. Wanneer uw hond de volgende keren met deze ziekteverwekker in contact komt, zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn.

De vaccinatie op 6 weken is door ons in de kennel gebeurd.

Leeftijd Hondenziekte Parvo Hepatitis Cocktail enting Cocktail enting Rabies

6 weken

9 weken

12 weken

De cocktail enting omvat hondenziekte (Distemper), kattenziekte (Parvo), Hepatitis, Para-infuenza en de rattenziekte (Ziekte van Weil).

Wanneer uw hond volwassen is (leeftijd van 1 jaar) wordt de inenting jaarlijks herhaald.

Kennelhoest

Bij intensief contact met honden raden wij aan extra kennelhoest te enten.

Ook wanneer u met uw pup naar puppycursus gaat is het verstandig deze vaccinatie te geven.

* Neusdruppelmethode Kan 1 week voordat de hond het pension of kennel ingaat gegeven worden. Is wat duurder dan de injectie maar heeft een betere immuniteitsrespons Is 1 jaar geldig

* Kennelhoestinjectie Wanneer voor de eerste keer gegeven moet deze enting 1 maand voordat de hond het pension ingaat gegeven worden.

Uiteraard zal uw dierenarts u hierover voldoende informeren.

Rabies

In België is ten zuiden van Samber en Maas en op campings, vaccinatie tegen Rabiës wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor het buitenland. Soms worden door bepaalde landen (o.a. GB, Zweden,…) nog extra verplichtingen ingesteld. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts.

Het bewijs van vaccinatie wordt in het Europees paspoort genoteerd door de dierenarts en is, voor de meeste Europese landen, 3 jaar geldig. Hou er rekening mee dat het vaccin bij de eerste vaccinatie, pas 21 dagen na toediening werkzaam is! Zorg dus dat u minimum 3 weken voor vertrek uw hond laat vaccineren tegen Hondsdolheid.

Ontworming 

Om je Spaanse waterhond, maar ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt.

Wormen zijn vooral voor Spaanse waterhond pups gevaarlijk. Volwassen honden hebben van de meest gangbare wormen minder snel last. Ze kunnen het echter wel aan mensen overdragen, dus ontwormen blijft belangrijk. Naast een opgeblazen buik zijn diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, huiduitslag bij pups, groeiachterstand, zwakte, vermagering, het met het achterste over de grond schuiven en ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus aanwijzingen die op wormen kunnen duiden. Een dierenarts zal uitsluitsel kunnen geven.

Leeftijd Ontwormen

8 weken

4 maand

6 maand

Vanaf 6 maanden raden wij aan om het half jaar te ontwormen, dus 2 x per jaar.

Indien je met jouw Spaanse waterhond teef wenst te fokken, is het zeer belangrijk dat je de 2de dag van de loopsheid en de 42ste dag van de dracht jouw teef ontwormt. De pups dan vervolgens op 2, 4, 6  en 8 weken. Het ontwormen van de Spaanse waterhond pups gebeurt met een pasta.

Onze volwassen Spaanse waterhonden ontwormen we met een pil. Er is wel een groot ‘smaak’ verschil in de pillen om te ontwormen. Milbactor lusten onze Spaanse waterhonden het liefst.

Behandeling uitwendige parasieten

Luizen en andere uitwendige parasieten worden op honden overgedragen door contact met andere honden. Ook kan contact met andere diersoorten zoals vossen een besmetting tot gevolg hebben. Teken en zandvlooien worden direct van grassen en andere begroeiing overgenomen, waar de parasieten wachten op een geschikte gastheer. Een vlooienplaag ontstaat vaak als een hond ergens komt waar eerder een huisdier met vlooien heeft geleefd. Onvolwassen vormen van de vlo kunnen maandenlang overleven in vloerbedekking of dekens.

Controleer je hond regelmatig

Alle honden krijgen in hun leven wel eens te maken met uitwendige parasieten. Denk maar aan teken, vlooien, luizen of mijten. Soms komen ze zonder veel moeite in de vacht van de hond terecht. Controleer daarom ook wekelijks de vacht van je hond en geef hem preventieve behandelingen.

Diagnose

Tekenen die wijzen op een besmetting met uitwendige parasieten zijn: krabben, bijten, een ontstoken huid (vooral bij de oren, borst, ellebogen en tussen de tenen), rode bultjes op de huid, haaruitval en roos van de nek tot de staart. Sommige ectoparasieten zijn groot genoeg om met het blote oog te zien zoals vlooien en teken. Luizen laten daarentegen plakken verraderlijke eitjes achter inde beharing van de gastheer. Mijten kunnen alleen gezien worden als de dierenarts wat huidschraapsel van de besmette hond onder de microscoop bekijkt.

Behandeling

Hiervoor zijn er verschillende producten in de handel. Wij behandelen onze honden met Advocate. Dit is een spot-on oplossing dat tegen veel parasitaire infecties werkt. Kattenvlooien, bijtende luizen en oormijt zijn enkele van de infecties waar Advocate tegen behandeld.

Laat uw hond rechtop staan wanneer u Advocate gaat toedienen. U dient dit product toe tussen de schouderbladen van uw hond en druppelt het direct op de huid. Leeg de pipet op

één locatie. Lees zeer aandachtig de bijsluiter en bij twijfel raadpleeg steeds uw dierenarts.

info volgt

Translate »