Opvoeding

De Spaanse Waterhond is zeer snel van begrip en daardoor makkelijk op te voeden. Ze zijn zeer sociaal en passen zich gemakkelijk aan. De Spaanse Waterhond is een vriendelijke hond, die zeer gesteld is op het eigen gezin en alles wat daarbij hoort. Spaanse Waterhonden zijn zeer speelse honden, en zijn zeker geen dominante honden. Er is weinig tot geen dominantie verschil tussen reuen en teven. Als men maar één hond heeft, hoeft men geen dominantieproblemen te verwachten, dit geldt zowel voor reuen als teven.

Er zijn wel enkele basisregels die je kunnen helpen bij het opvoeden van de Spaanse Waterhond om zo nog meer plezier te beleven aan jouw Perro de Agua.

Zindelijk maken: Zoals bij elke hond heeft ook de pup van een Spaanse Waterhond een aangeboren nestzindelijkheid. Tot vier weken oud eet de teef de ontlasting op, vanaf vier weken leeftijd bevuilt de pup zijn slaapplaats niet graag en doet zijn behoefte steeds in een bepaalde hoek van het nest. Die aangeboren nestzindelijkheid moet je gebruiken om snel een zindelijke hond te krijgen. De training moet beginnen zodra je met de pup thuis komt. Doe je dat niet, dan zal het proces langer duren. Rond de leeftijd van acht weken ontwikkelt een pup ook een “ondergrondvoorkeur”: hij zal een bepaalde ondergrond kiezen, als hij die keuze heeft uiteraard, en een vaste plek om zijn behoefte te doen.

Deemoedsplasjes : Het kan gebeuren dat je pup of jonge hond plast wanneer je thuis komt of wanneer er bezoek komt. In de wolven- en hondenwereld is het normaal dat pups een plasje doen bij het begroeten van hoger geplaatste soortgenoten. Het is dus eigenlijk een actieve uiting van erkenning van jou als baas. Straffen is geen oplossing, integendeel, de pup wordt nog onderdaniger en ook angstig en zal nog vaker plassen! Negeer dit gedrag. Doe bij thuiskomst alsof de pup niet bestaat, negeer zijn begroeting. Vraag aan je bezoek hetzelfde te doen. Pas wanneer de pup volledig rustig geworden is, haal je hem aan. Binnen enkele dagen ben je van deze plasjes verlost.

Consequent zijn: Spaanse Waterhonden kunnen niet omgaan met “soms mag het wel, soms mag het niet”. Dus als u uw nette kleren aan heeft en de hond mag niet springen, terwijl u het wel toestaat als u in jeans bent, dan brengt u de hond in de war. Als u uw hond af en toe iets te eten geeft als u zelf aan het eten bent, kunt u uw hond niet afleren te bedelen. Blijf dus bij de regels die u uw hond aangeleerd heeft of hij raakt echt wel in de war.

Zorg voor socialiseren: Vanaf het moment dat u een pup in huis neemt, begin dan met het socialisatieproces.Kom zoveel mogelijk buiten met uw Spaanse Waterhond, laat hem wennen aan andere mensen, andere situaties. Het is belangrijk dat hij zich prettig voelt in deze situaties.

Beloon op het juiste moment: Zorg ervoor dat u nooit het verkeerde gedrag beloont. Timing is zeer belangrijk. Als u uw hond “af” aan het leren bent, zeker in het begin en hij wordt per ongeluk beloont bij het opstaan, in plaats van het liggen, dan associeert jouw hond op dat moment dus “af”, met “kom”.

Bestraf op het juiste moment: Ook bij bestraffen is timing essentieel. Bestraf uw hond op het moment dat hij de fout begaat, anders begrijpt hij niet meer wat hij fout deed.

Keur ongewenst gedrag niet goed: Als uw hond telkens springt als u binnen komt en u wilt dit niet hebben, ga er dan vb. niet onmiddellijk mee buiten. Voor het springen krijgt hij namelijk iets wat fijn is, dus de hond denkt dat het goed is. Wacht tot je hond rustig is en bij voorkeur zit, vóór u de hond positieve aandacht geeft. Of dit nu eten is of uitlaten.

Af en toe uit de hand laten eten: Een manier om ervoor te zorgen dat uw hond onthoudt dat u de controle heeft over het eten, en om ervoor te zorgen dat er zich geen voedsel agressie ontwikkelt, is het af en toe uit de hand voeren goed. Het is tevens een leuke manier om tijd te besteden met uw hond.

Commando’s zijn voor jouw hond slechts klanken: We weten allemaal dat honden geen Nederlands verstaan, maar soms vergeten we dit als we willen dat een hond moet luisteren. Elke opdracht die we van de hond verwachten is voor de hond slechts een reeks van geluiden om hem heen. Zorg er dus voor dat de commando’s voor hem te onderscheiden zijn. Werk met korte, duidelijke commando’s zoals af, zit, lig, foei, …

 

 

Translate »