Verzorging

DE VACHT :
De vacht van een Perro de Agua of Spaanse Waterhond is makkelijk te onderhouden. Het is niet nodig om hem te kammen of te borstelen.
Vanaf de leeftijd van 4 maand moet de pup voor de eerste maal geschoren worden, dit om de puppy vacht kwijt te raken. De vacht groeit met ongeveer 1 cm per maand en wordt op één lengte geschoren of geknipt. De maximaal toegestane lengte van het haar voor tentoonstellingen is 15 cm en de minimale lengte is 3 cm.
Wanneer het haar van de Spaanse Waterhond langer wordt en koorden (dreadlocks) vormt, moeten deze gescheurd worden. Dit scheuren moet gebeuren om te voorkomen dat er een soort viltlaag op de huid van de Spaanse waterhond zou ontstaan waardoor er geen lucht meer aan de huid kan komen. Als u een Spaanse Waterhond met lange vacht (koorden) wenst, wen uw hond er dan van jongs af aan dat de vacht moet worden verzorgd.
Controleer de vacht regelmatig op vuil en takjes want hierdoor kunnen er gemakkelijk klitten ontstaan.
De haren van de Spaanse waterhond hebben een natuurlijke bescherming tegen vocht en is van een zodanige structuur dat het niet of nauwelijks water vasthoudt. Als u de Spaanse Waterhond vaak met zeep wast, zal deze bescherming verdwijnen. Wenst u de Perro toch te wassen, doe dit dan wel steeds met een verdunde hondenschampoo (1/10).
Het moment waarop de hond geschoren wordt is niet belangrijk. Je moet er wel op letten dat een Spaanse waterhond die pas geschoren is, niet te lang aan de brandende zon is blootgesteld. Bij het scheren van de Spaanse Waterhond mag je ook de haren tussen de voetzooltjes niet vergeten te knippen. Dit zeker in de winter, omdat er zich dan in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de gevoelige voetzooltjes.

DE OREN:
Doordat de vacht van de Spaanse waterhond doorgroeit, groeien de haren in de oren ook door. Hierdoor kunnen er haarproppen in de oren ontstaan waar vuil in kan blijven hangen. Deze warme omgeving is een ideale plek voor oormijt, waar de Spaanse Waterhond gevoelig voor is. Om dit te voorkomen, is het nodig de haren in de oren om het half jaar uit te trekken. Dit kan door een dierenarts gedaan worden, maar dit kan ook gewoon thuis met een aderklem of een pincet. Als de haren verwijderd zijn, reinig je best de oren met een oorcleaner.

DE OGEN:
Ook aan de ogen van de Spaanse waterhond moet soms wat extra aandacht worden besteed. Door structuur die de vacht heeft, blijft traanvocht in de ooghoeken zitten. Door het indrogen van dit vocht, ontstaan harde restjes bij de ooghoeken. Dit verwijder je door met de duim(nagel) en wijsvinger dit restje vast te pakken en uit de vacht te trekken. Als dit regelmatig gebeurt, vindt de hond dit geen probleem.

HET GEBIT:
Normaal gesproken hoeft men niets aan het gebit van de hond te doen. Het af en toe geven van een stick is voldoende.
Wanneer de pup zijn puppygebit zal inwisselen voor een volwassen, blijvend gebit, dit vanaf 4 maanden, is het noodzakelijk dat de pup iets heeft waar hij zijn tanden in kan en mag zetten.
Het is heel belangrijk de hond van jongs af aan te oefenen om zijn gebit te tonen. Zowel bij de dierenarts als op show zal dit op prijs worden gesteld.
Met één hand houdt men de kop van de Spaanse Waterhond vast, met de andere hand trekt men zijn lippen omhoog.  Let er wel op dat je de ogen van de hond niet afdekt, want dit wordt door de hond als zeer vervelend ervaren.

Translate »